top of page
Search

ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΟΜΟΡΦΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΨΕΜΑΤΙΣΜΕΝΟ

Updated: Mar 5


Της Σταύρης Τσαγγαρίδου

Μην αμφιβάλλετε αν είναι αλήθεια ή ψέμα, αλλά το χωριό Ψεματισμένος υπήρχε από τα Μεσαιωνικά, κιόλας, χρόνια και μέχρι σήμερα υποδηλώνει την πραγματική ομορφιά του.

Την ελληνική, μάλιστα, ονομασία του το χωριό την απέκτησε πριν από τη Φραγκοκρατία, και συγκεκριμένα κατά τα Βυζαντινά χρόνια. Ωστόσο, έως και τα τέλη του 19ου αιώνα, στο χωριό ζούσαν και μερικοί Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι του έδωσαν το όνομα Yalanci Koy, που κρύβει την έννοια του ψεύτη ή του ψεύτικου χωριού, Ψευτοχώρι. Οι Τουρκοκύπριοι, δε, του Ψεματισμένου ήταν στην ουσία λινοβάμβακοι, που ήταν μυστικά χριστιανοί αλλά φανερά μουσουλμάνοι. 

Περισσότερη, φυσικά, προσοχή χρειάζεται η ονοματοθεσία του χωριού. Κατά την τοπική παράδοση το όνομα συνδέεται με δύο εκδοχές. Η πρώτη σχετίζεται με την εξαφάνιση του Τούρκου Αλή, ο οποίος πήγε στο χωριό για την είσπραξη του φόρου. Οι κάτοικοι, λοιπόν, μη έχοντας χρήματα να πληρώσουν το φοροεισπράκτορα, τον σκότωσαν και πέταξαν το πτώμα του σε μια χαράδρα, γεγονός που δεν ομολόγησαν στους Τούρκους. Επειδή, όμως, ο Τούρκος στρατηγός δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς των Κυπρίων κατοίκων, τότε ονόμασε το χωριό Ψεματισμένο, δηλαδή ψευτοχώρι. Μέχρι σήμερα υπάρχει και στο χωριό μια περιοχή με το τοπωνύμιο «Πιαλή», δηλαδή «εκεί που πήγε ή χάθηκε ο Αλής». Κατά τη δεύτερη εκδοχή, το χωριό ονομαζόταν Γυψοματισμένος, δηλαδή γυψωμένος, λόγω των πολλών κοιτασμάτων γύψου που υπήρχαν στην περιοχή. Έτσι, με το πέρασμα των χρόνων, ο Γυψοματισμένος μετατράπηκε σε Ψεματισμένο. Σε παλιούς χάρτες μπορείς να συναντήσεις και το χωριό με την αναφορά Pismanmeno.

Στη συνέχεια, δε, η κατοίκηση της περιοχής πραγματοποιήθηκε από τα Προϊστορικά χρόνια, ενώ υπάρχει και στο χωριό αρχαιολογικός χώρος από τη Χαλκολιθική ή την Πρώιμη εποχή του Χαλκού. Ωστόσο, αν και εκεί έχουν βρεθεί, κατά καιρούς, αρκετά κινητά ευρήματα, δεν έχουν γίνει ακόμη εκτενείς ανασκαφές. Αργότερα, στην απογραφή του 2011 σημειώθηκαν 271 κάτοικοι. 

Αξίζει να τονιστεί ότι αν θέλετε να επισκεφθείτε το χωριό, πρέπει να γνωρίζετε ότι απέχει περίπου 25 με 30 λεπτά από Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα. Χρήσιμη πληροφορία και σημάδι μπορείτε, ειδικότερα, να έχετε το Ζύγι, που βρίσκεται κοντά, πιο υπερυψωμένα.

Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ως αξιοθέατο και η εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα, η οποία χρονολογείται από το 16ο αιώνα, ενώ ξανακτίστηκε εντελώς το 1886, με τέμπλο του 1850.

Θα ήταν παράλειψη να μη δώσετε το «παρών» σας και στις διάφορες ψαροταβέρνες κοντά στο χωριό, για να γευθείτε ωραίο φαγητό. Αρκεί να κατεβείτε σε παραλιακό Μαζωτού, Αγίου Θεοδώρου και Ζυγίου. Αν επιθυμείτε, δε, τον αέρα του βουνού, μπορείτε να επισκεφθείτε ταβέρνες σε Τόχνη, Σκαρίνου, Χοιροκοιτία, Καλαβασό, αλλά και Βαβατσινιά και Λεύκαρα. Έτσι, αβίαστα μπορείτε να βρεθείτε από τον Ψεματισμένο σε διάφορες ταβέρνες και να απολαύσετε κατά την εκδρομή σας όχι μόνο όλων των ειδών τα φαγητά, αλλά κι ωραία θέα!

Επιβάλλεται, για τους πιο πάνω λόγους, να συμπληρώσετε στις εκδρομές σας τον Ψεματισμένο, ώστε να ζήσετε αληθινά όμορφες στιγμές. Επισκεφθείτε, δε, το YouTube της Klaketacy Productions, για να δείτε το σχετικό βίντεο. Επικοινωνήστε αμέσως μαζί μας στο +35799408761 ή μέσω της ιστοσελίδας info@klaketacy.com για οποιεσδήποτε σχετικές πληροφορίες ή για την ανάλογη ανάδειξη του δικού σας χωριού ή περιοχής.




23 views0 comments
bottom of page