top of page
Search

«ΚΑΤΑ-ΠΟΛΕΜΗΣΗ» ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ MEDIA

Της Σταύρης Τσαγγαρίδου


Αναντίρρητα, όπως υποστηρίζει κι ο Γάλλος ιερωμένος και συγγραφέας Φρανσουά Φενελόν, «Όλοι οι πόλεμοι είναι εμφύλιοι πόλεμοι, γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι αδέρφια». Οι άνθρωποι καθολικά πρέπει να αντιληφθούν τη ματαιότητα του πολέμου, εντονότερα όταν πρόκειται για έναν εμφύλιο πόλεμο. Παρ’ όλα αυτά, απουσιάζει η αντίληψη των τραγικών συνεπειών που μπορεί να δημιουργήσει.

 Το σκηνικό που εκτυλίσσεται σε έναν πόλεμο είναι ολέθριο και τραγικό για τα ανθρωπινά μάτια. Αρχικά, απαριθμούνται τεράστιες υλικές καταστροφές, διαφθείρονται πολιτιστικοί θησαυροί, αλλά, το πιο σημαντικό, δολοφονούνται άνθρωποι. Αν αναλογιστούμε και τις ψυχολογικές επιπτώσεις των πολέμων που μαστίζουν καθολικά την ανθρωπότητα, εξαιτίας της φρίκης που ζουν οι άνθρωποι, στα καθεστώτα «ανθίζει» η ανασφάλεια, ο πόνος, η οδύνη κι η πείνα, όπου στο σύνολο τους θίγουν την αξιοπρέπεια του κάθε ατόμου ξεχωριστά, ενώ παράλληλα οδηγούν ολόκληρη τη χώρα στην οικονομική εξαθλίωση, τότε ίσως αντιληφθούμε το πόσο εγκληματικοί χαρακτηρίζονται οι πόλεμοι. Όλες οι χώρες, είτε νικήτριες είτε ηττημένες, μόνο την ήττα και την οπισθοδρόμηση μπορούν να γευτούν, αφού τίθενται προς εξαφάνιση βασικές αξίες ζωής, όπως η αγάπη, η ανθρωπιά κι ο σεβασμός. Δραματικά παρατηρούμε ότι οι πολιτισμοί των χωρών μένουν στάσιμοι, αν δεν εξαφανιστούν εντελώς, αφού όλες οι προσπάθειες καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας αναστέλλονται. Αληθινά επώδυνες είναι και οι εικόνες της οικολογικής καταστροφής που απαρτίζουν το νέο τοπίο αφανισμού. 

Γιατί; Υπάρχει οποιοσδήποτε άλλος λόγος πέραν των οικονομικών συμφερόντων, σε όποιο επίπεδο κι αν επεκτείνονται αυτά; Πώς παρουσιάζονται όμως όλα αυτά στα ΜΜΕ; Πώς θα μπορούσαν να παρουσιάζονται και τι «επιτρέπεται» να παρουσιάζεται σε κάθε χώρα και κυβερνών κράτος; Πού σταματά η αλήθεια και κυριεύει η προπαγάνδα ή τα fake news; Όπως έλεγε ο Robert McNamara, υπουργός Άμυνας επί κυβερνήσεως Nixon, «το να επιχειρήσεις να γράψεις ιστορία για τα σύγχρονα γεγονότα είναι μια άσκηση υψηλού κινδύνου».

Σύμφωνα με τον Παύλο Νεράντζη, πολεμικό ανταποκριτή, όπως καταγράφει και στο βιβλίο «Η αλήθεια βομβαρδίζεται. Τα ΜΜΕ και ο πόλεμος με το βλέμμα ενός πολεμικού ανταποκριτή», «Από τη στιγμή που ο δημοσιογράφος καλείται να συγκεντρώσει πληροφορίες για ένα μείζονος σημασίας γεγονός, όπως μια ένοπλη σύγκρουση, είναι ουσιαστικά αυτός που πρώτος γράφει ιστορία, τη στιγμή που η ιστορία γράφεται. Ο δημοσιογράφος δεν είναι βεβαίως ιστορικός, αλλά οφείλει εκ των πραγμάτων να αποτυπώσει και να μεταδώσει στο κοινό με το λόγο και την εικόνα τι συμβαίνει, την ώρα που συμβαίνει».

Χρειάζεται δράση όλων των μορφωτικών κι εκπαιδευτικών φορέων, ώστε μέσω της ανύψωσης του πνευματικού επιπέδου, της προώθησης του ανθρωπιστικού χαρακτήρα και της γνωριμίας κι επαφής με άλλους λαούς να καλλιεργηθεί η οικουμενική συνείδηση και να αναγνωριστεί η αξία των πολυπολιτισμικών κοινωνιών. Τα ΜΜΕ έχουν τη δυνατότητα μέσω των προγραμμάτων και των εκπομπών τους να συμβάλουν στην εξάλειψη των αρνητικών στερεοτύπων, αναδεικνύοντας το σεβασμό προς το συνάνθρωπο κι ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη. Ακόμη και κάθε άτομο μπορεί να συμμετέχει στην αντιπολεμική «μάχη» και στην υπεράσπιση των ιδανικών της ειρήνης με την ανεκτική συμπεριφορά του, με σκοπό την πρόοδο και την ευτυχία του ιδίου, αλλά κι όλων των συνανθρώπων του.

Επιβάλλεται να σταματήσουν οι ένοπλες συρράξεις ανάμεσα σε κράτη ή μεταξύ ομάδων εντός του ιδίου κράτους. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να θεμελιωθούν, ταυτόχρονα, η ελευθερία κι η δικαιοσύνη. Έτσι όχι μόνο θα βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων, αλλά θα δημιουργηθούν και δημοκρατικές κοινωνίες, όπου θα αποδοθούν όλες οι προσπάθειες επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση, ασφάλεια και πίστη στο μέλλον θα εργάζονται για την ευημερία τόσο των ιδίων και των οικογενειών τους, όσο και για την πρόοδο της κοινωνίας τους. Παράλληλα, θα μπορούν να ανθήσουν τα γράμματα, οι τέχνες και όλων των ειδών οι επιστημονικές έρευνες προς όφελος του ανθρώπου. Συνάμα, μέσω της συνεργασίας και της συναδέλφωσης των λαών, θα ευδοκιμήσει ο διάλογος ως τρόπος επίλυσης των οποιωνδήποτε διαφορών.

Προκύπτει, ως εκ τούτου, ότι οι πόλεμοι δεν πρέπει μόνο να αποφεύγονται, αλλά να υποστηρίζονται με σθένος οι προσπάθειες για ειρηνική συμβίωση των λαών και για τήρηση του διεθνούς δικαίου από κρατικούς και διεθνείς οργανισμούς. Αναμφισβήτητα, τα ΜΜΕ μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την αλλαγή με τη μετάδοση των ηθικά σωστών μηνυμάτων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πάντοτε τον κώδικα δεοντολογίας, εξασκώντας το ρόλο τους ως λειτούργημα, όπως οφείλουν άλλωστε και ως τέταρτη εξουσία, αντί απλά ως μια κερδοφόρα επιχείρηση, όπως πολλές άλλες. Λόγου χάρη σ’ ένα εργοστάσιο όπλων υπάρχουν όπλα για κυνήγι οποιασδήποτε μορφής και κατηγορίας κυνηγιού, έτσι υπάρχουν και τα διάφορα όπλα γνώσης και πνεύματος. Η επιλογή στο πιο όπλο θα χρησιμοποιηθεί στην κάθε χρονική στιγμή και περίπτωση διαχωρίζει και την επιχείρηση με το λειτούργημα, όπως κάποιος εύστοχα θα μπορούσε να ισχυριστεί. 

Ας μην αφήνουμε τις εμπόλεμες συγκρούσεις κι εχθροπραξίες να μας οδηγούν στην καταστροφή, αλλά ας αναδείξουμε την ανάγκη για ειρηνική επίλυση των διαφορών μας, αφού με την ειρήνη διανοίγονται δρόμοι για επιτυχίες ζωής. Συναγωνιστείτε με την KLAKETACY PRODUCTIONS, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω του +35722314565 ή μέσω της ιστοσελίδας μας info@klaketacy.com, για να προβάλουμε κάθε ειρηνική δράση, αφού «κανένας λαός δεν πλούτισε ύστερα από μια νίκη σ’ έναν πόλεμο», κατά τα λεγόμενα του Βολταίρου.

157 views0 comments
bottom of page