top of page
Search

OI ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Της Σταύρης Τσαγγαρίδου

Επίκαιρο θέμα, αλλά με ρίζες αρχαιότατες είναι το άγχος και το στρες στα παιδιά μας. Το πρόβλημα, λοιπόν, χρειάζεται θεραπεία, και μάλιστα άμεση, εφόσον παιδιά και μεγάλοι εκπέμπουν σήματα κινδύνου. Η Klaketacy Productions λαμβάνει τα σήματα για βοήθεια προς κάθε άνθρωπο, γι’ αυτό μαζί με την με Εικόνα Ζωής ετοίμασαν την ταινία «Hug me» με χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς, αλλά και σε όσους έχουν επαφή με παιδιά για μια ζεστή αγκαλιά.

Ενδιαφέρον, λοιπόν, παρουσιάζει η υπόθεση της ταινίας: Η μικρή μας πρωταγωνίστρια Ναταλία βρίσκεται στο αυτοκίνητο με τη μητέρα της. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, η Ναταλία κρατά το κινητό της, βλέπει διάφορα βίντεο, παίζει παιχνίδια και μιλά από αυτό. Αν και η μητέρα της τη ρωτά με ενδιαφέρον για το πώς πέρασε στο σχολείο, η μικρή απαντά με λίγη ψυχρότητα και δυσφορία, έστω κι αν η μαμά της επιμένει. Αυτό προκαλεί θυμό και δυσανασχέτηση στη μητέρα, αλλά η μικρή παραμένει ασυγκίνητη, ενώ δείχνει να νευριάζει κιόλας με τη μαμά της ζητώντας της να την αφήσει ήσυχη. Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε σε μια άλλη σκηνή με τη μικρή Ναταλία ξαπλωμένη στο σπίτι και να ανταλλάζει μηνύματα στο κινητό με τη φίλη της Άννα, σχετικά με το διαγώνισμά τους στο μάθημα των Ελληνικών. Η Ναταλία της γράφει πως δεν είναι σίγουρη ότι έχει τη σωστή ύλη και η Άννα με προθυμία της στέλλει αμέσως σε μήνυμα τη σωστή ύλη του διαγωνίσματος. Η Ναταλία δυσανασχετεί περισσότερο εφόσον η ύλη τής φαίνεται αρκετή, ενώ η Άννα ρωτά και πάλι τη Ναταλία αν πρόλαβε όλες τις ασκήσεις, με τη Ναταλία να θέλει να διακόψει τη συζήτηση γιατί ένιωθε άγχος. Έπειτα, διακόπτουν τη συζήτηση, εφόσον η μαμά φωνάζει τη μικρή να πάει για φαγητό, ενώ η μικρή απαντά αρνητικά, συνεχίζοντας να κάθεται στον υπολογιστή της στο γραφείο. Ωστόσο, η μαμά τοποθετεί τα πιάτα στο τραπέζι, όμως προβληματιζόμενη από τη συμπεριφορά της κόρης της παίρνει τη φίλη της Μαρία να μάθει λεπτομέρειες για νέα από το σχολείο. Τότε, λοιπόν, μαθαίνει και το λόγο της παράξενης συμπεριφοράς της μικρής! Η αιτία το διαγώνισμα Ελληνικών… Αμέσως αρχίζουν σκέψεις για παροχή βοήθειας στην κόρη της. Ασυγκίνητη, όμως, η Ναταλία ακούει μουσική, χορεύει και το τραγικότερο, κομματιάζει το βιβλίο των Ελληνικών, ενώ κάθεται στο κομπιούτερ αντί να διαβάζει. Η μητέρα, στη συνέχεια, αναλαμβάνει δράση και πηγαίνει στο δωμάτιο της Ναταλίας μ’ ένα πιάτο φαγητό για την κόρη και αρχίζουν το διάβασμα παρέα. Η μαμά τής κάνει σχετικές ερωτήσεις στη μικρή, διασκεδάζουν, επικροτεί την κόρη της, κάνει απορίες σ’ αυτήν, παίζουν παρέα, φροντίζει τη Ναταλία, την ταΐζει και γενικά μετατρέπουν το διάβασμα σε ευχάριστη διαδικασία και για την ίδια, αλλά κυρίως για την κόρη της. Έτσι η Ναταλία ωθείται στο διάβασμα ακόμα και μόνη της.

Αποδεικνύεται, χωρίς αμφιβολία, από την ιστορία του βίντεο πως τα παιδιά έχουν συγκεκριμένο τρόπο να εκτονώνουν το άγχος τους. Ενδεικτικά, κάποιοι τρόποι είναι το παιχνίδι ή διάφορες δραστηριότητες, η μουσική, η τηλεόραση ή τα παιχνίδια, οι συνομιλίες με φίλους, η αποφυγή αγχωτικών σκέψεων, οι προσπάθειες για λύση, το φαγητό, η απώλεια της ψυχραιμίας τους, οι συζητήσει με τους γονείς τους ή και το κλάμα. 

Ακολούθως, παρουσιάζονται χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς και γενικά τους μεγαλύτερους για παροχή βοήθειας στα παιδιά κι αντιμετώπιση του άγχους. Λόγου χάρη, λοιπόν, απαιτούνται επαρκής ξεκούραση και καλή διατροφή για ενίσχυση της φυσικής άμυνας του παιδιού, η καθημερινή και με προθυμία διάθεση αρκετού χρόνου με το παιδί, είτε θέλει να μιλήσει είτε απλά να βρίσκεται στον ίδιο χώρο, ένδειξη ενδιαφέροντος για την καθημερινότητά του και ο χωρίς πίεση διάλογος μαζί του, καθημερινή σωματική άσκηση, το διάβασμα με το παιδί ως ευκαιρία για ανάπτυξη συναισθηματικού δεσίματος και ως λύση στη δύσκολη και πολυάσχολη καθημερινότητά μας.

Όλοι οι συντελεστές και οι συμμετέχοντες της μικρής ταινίας αξίζουν συγχαρητηρίων, εφόσον η ταινία πήρε δύο βραβεία σε φεστιβάλ. Για το «Hug me», λοιπόν, εργάστηκαν ως εκτελεστικός παραγωγός το Εικόνα Ζωής, ως διευθύντρια παραγωγής η Σοφία Τσαγγαρίδου, ως ηθοποιοί στους εξής ρόλους οι: α) Ναταλία-μικρό κοριτσάκι: Ελένη Κλείτου, β) Μητέρα: Νάταλι Αμάν, γ) Φίλη: Μικαέλα Αντωνίου. Προσωπικό για γυρίσματα: α) Χειριστής κάμερας: Ευθύμιος Χριστοδούλου, β) Χειριστής μπουμ: Ελίνα Αντωνίου, γ) Μοντάζ, Ηχολήπτης, Κολορίστας: Γιώργος Θεοδοσίου. Ευχαριστίες και σε εκπαιδευτική, σχολική ψυχολόγο, κ. Άντρια Δημητρίου, της οποίας οι ειδικές κάρτες-παιχνίδι της αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης για τη σύνταξη του σεναρίου της μικροταινίας. Ειδικές ευχαριστίες και σε Ιουλία Τσαγγαρίδου. Σημαντική ήταν και η παραγωγή από Εικόνας Ζωής και Klaketacy.

Μπορείτε να απολαύσετε τη μικροταινία στην ιστοσελίδα https://www.youtube.com/watch?v=L4LtV9099b0 και στο YouTube της Εικόνας Ζωής. Για τη βοήθεια και τις υπηρεσίες της Klaketacy Productions, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω του τηλεφώνου  +35799408761 ή μέσω της ιστοσελίδας info@klaketacy.com. Όλοι όσοι έχουν επαφή με τα παιδιά χρειάζεται να συνεργαστούν μαζί τους όχι μόνο για την αντιμετώπιση, αλλά για την εξολόθρευση του άγχους από τις ζωές τους. Η κατάσταση εκπέμπει SOS!


50 views0 comments
bottom of page