top of page
Search

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «SAVING JOY» ΣΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ!

Updated: Jun 12, 2023







Για ακόμη μια φορά βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την πορεία άλλης μιας ταινίας μικρού μήκους… Της ταινίας «Saving Joy», η οποία μας «ταξιδεύει» στο μέλλον, και συγκεκριμένα στο 2030, όπου η ηρωίδα μας βλέπει στο Instagram μια φωτογραφία από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της το 2020. Αυτή η φωτογραφία γίνεται η αφορμή για να θυμηθεί όσα είχε βιώσει στην καραντίνα. Έτσι, η δεκάχρονη Χαρά και η μητέρα της μας αφηγούνται την εμπειρία τους στην πρώτη καραντίνα λόγω της πανδημίας Covid-19.

Την ιστορία την ακολουθούμε μέσω της εξιστόρησης της μικρής Χαράς, αλλά και της μαμάς της. Η μικρή μάς εξιστορεί όλα όσα βίωσε, ένιωσε και αντιλήφθηκε, ενόσω βρισκόταν στην κοιλιά – στο μπαλόνι – της μαμάς της τους μήνες του εγκλεισμού τους λόγω του κορονοϊού. Αυτές οι αναμνήσεις κάποιες φορές μετατρέπονται σε ένα υπέροχο ταξίδι αυτογνωσίας, κάποιες άλλες, όμως, σε τρομακτικό εφιάλτη. Η ηρωίδα ως ανύπαντρη μητέρα είχε αγωνιστεί, ώστε να ανταπεξέλθει οικονομικά, βιώνοντας τρομερό άγχος, τόσο η ίδια όσο και το αγέννητο παιδί μέσα της. Η ιστορία ξετυλίγεται από τα λεγόμενά τους δέκα χρόνια μετά την πανδημία, ενώ η πλοκή διαδραματίζεται με τη μικρή να τα φαντάζεται όσα συνέβαιναν δέκα χρόνια πριν και τη μαμά να τα θυμάται, βλέποντας την παλιά της φωτογραφία στο Instagram.

Οι συνθήκες ενός πρωτόγνωρου εγκλεισμού έφεραν στον καθέναν μας ανάμικτα συναισθήματα, δικά του καθενός από μας, αλλά και κάποια τόσο κοινά με τον καθέναν μας στο δικό του μπαλόνι, όπου άλλοτε τα απολαμβάνει στο ταξίδι αυτογνωσίας του κι άλλοτε μας φοβίζουν, σέρνοντάς μας σε εφιάλτες που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Όλα αυτά και διάφορα άλλα πρωτόγνωρα συναισθήματα, αλλά και καταστάσεις που βιώσαμε κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της ταινίας. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι τα γυρίσματα έγιναν κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, ακολουθώντας πιστά τα πρωτόκολλα υπό τις συνθήκες που βιώναμε και βιώνουμε ακόμη.

Μέσα από τις ερμηνείες τους η Έλενα Ολυμπίου και η Μαριαλένα Παπαγεωργίου κατάφεραν να μεταφέρουν στους θεατές τα συναισθήματα που βίωσαν οι ηρωίδες, ενώ η έκπληξη στο θεατή είναι η στιγμή που καταλαβαίνει ότι αυτό που βλέπει να διαδραματίζεται στην αρχή πρόκειται τελικά για μια πραγματικότητα που υπήρξε δέκα χρόνια πριν. Σε συνδυασμό με τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που νιώσαμε όλοι, τις απρόσμενες καταστάσεις και εξελίξεις των πραγμάτων, αλλά και τη νέα πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε, η ταινία κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις και να αποσπάσει τα παρακάτω βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο:

● AWARD WINNER

● FINALIST

SEMI-FINALIST

NOMINEE
OFFICIAL SELECTION
Η Ομάδα Παραγωγής συγκροτείται από τα εξής άτομα:

- Produced/Directed by: Σοφία Τσαγγαρίδου
& Αθηνά Ξενίδου - Written by: Σοφία Τσαγγαρίδου
- Art and Styling: Τζίνα Τσιαλή
- Hair: Άννα Αρέστη
- Lighting, sound editing and mixing: Κy Παπαχριστοδούλου
- Camera: Ευθύμιος Χριστοδούλου
- Editing: Μαριάννα Γιόκα
- Animation «Inside the womb»: Δομινίκη Παπαδοπούλου
- Μουσική «Saving the world»: Μόνικα
- Στίχοι «Saving the world»: Σταύρος Ξενίδης
- Υπότιτλοι: Ευτυχία Αχιλλέως





314 views0 comments
bottom of page