top of page
Search

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Updated: Jun 22, 2022

Η Klaketacy productions, στα πλαίσια συνέντευξης της ηθοποιού Νάταλι Αμμάν με φιλοξενούμενη τη σχολικήψυχολόγο Ιωάννα Καπετάνιου, προβάλλει τη σχολική αλλαγή που σήμερα απασχολεί όλους έντονα. Δίνονται,λοιπόν, οι κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζουν οι γονείς ένα τέτοιο θέμα, οτρόπος να φιλτράρουν και να κατανοούν πρώτοι οι ίδιοι την αλλαγή αυτή, όπως και να τη μεταφέρουν σταπαιδιά τους.

Διευκρινίζεται, συγκεκριμένα, ότι η σχολική μετάβαση αφορά κυρίως το πώς το χειρίζονται οι ίδιοι οιγονείς, αφού οι δικές τους ανησυχίες πολλές φορές προβάλλονται πάνω στα παιδιά τους. Έτσι ακούγεταικάποιες φορές ότι το παιδί φοβάται και δεν νιώθει καλά, ενώ στην πραγματικότητα οι ανησυχίες αυτέςσχετίζονται με τους γονείς.

Αναλύεται, στη συνέχεια, η μετάβαση κι αποδίδεται ο ορισμός αυτής ως της αλλαγής από ένα περιβάλλον σεάλλο. Για τα παιδιά, λοιπόν, η μετάβαση στο στάδιο των σχολικών πιέσεων ίσως ξεκινήσει από την ηλικία πουπάνε στο νηπιαγωγείο κι αποχωρίζονται τους γονείς, τη γιαγιά ή κάποιο άλλο άτομο που τα φροντίζει. Μπορεί,επίσης, να αφορά και τη μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό ή από το δημοτικό στο γυμνάσιο ή κι απότο γυμνάσιο στο λύκειο.

Ακόμη και ο πανικός ίσως παρατηρηθεί σε κάποια παιδιά την πρώτη μέρα στο σχολείο. Μια πρώτη εικόνα,μπορεί, να είναι ένα παιδί έξω από τα κάγκελα της εισόδου να μην αφήνει τους γονείς, να κλαίει, να τουςπαίρνει συνεχώς αγκαλιά και να μην εισέρχεται στο σχολείο. Αυτό σχετίζεται μ’ ένα είδος αποχωρισμού, τονοποίο βιώνουν τα παιδιά και ίσως γίνει ακόμα μεγαλύτερος, εάν οι γονείς μεταφέρουν αυτό το συναίσθημα στοπαιδί. Αποστολή, λοιπόν, κάθε γονέα, όσο κι αν «ακούγεται» περίεργο, είναι τα παιδιά να μην τον έχουνανάγκη και να μπορούν να σταθούν μόνα τους σε οποιαδήποτε αλλαγή!
Σαφέστατα, υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς, ώστε να βοηθήσουν ταπαιδιά τους να αντιμετωπίσουν όλες τις αλλαγές, εφόσον οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα τα παιδιά τους απόοποιονδήποτε άλλο συναισθηματικά εμπλεκόμενο. Αυτές οι χρήσιμες συμβουλές δίνονται και στο νέο βίντεοτης «Εικόνας ζωής» (Link) και με τη δική μας στήριξη στην Klaketacy.

Στη συνέχεια της συζήτησης αναλύονται και οι πρακτικοί τρόποι με τους οποίους προσεγγίζεται το θέμα τηςαλλαγής. Πολύ καλές πηγές αποτελούν τα βιβλία αλλά και οι ταινίες, με ιστορίες που απευθύνονται άμεσα σταπαιδιά, αλλά αφορούν και κάποιους άλλους, όπως για παράδειγμα τους ήρωες που θαυμάζουν.

Επιπλέον, το μοίρασμα και των εμπειριών των δασκάλων ενδεχομένως να βοηθήσει: Το πώς βιώσαν οι ίδιοιτην πρώτη μέρα στο σχολείο, στην οποία ίσως είχαν τα ίδια συναισθήματα με τα παιδιά.

Πέρα, δε, από τους προαναφερθέντες τρόπους, η ζωγραφιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όπως για παράδειγμανα αφεθούν τα παιδιά να ζωγραφίσουν πώς φαντάζονται το σχολείο.

Συναισθήματα που παρατηρούνται, επομένως, στα παιδιά είναι η ανησυχία, η αγωνία, ο φόβος μέσα κι απόμια πολύ έντονη κινητικότητα, που κι αυτή αποτελεί τρόπο έκφρασης. Οτιδήποτε πράττει ένα παιδί έχει κάτι ναδηλώσει. Η ανησυχία, μάλιστα, μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως η νυχτερινή ενούρηση,πράξη δηλαδή που δηλώνει φόβο κι ανησυχία για το άγνωστο περιβάλλον του σχολείου προς τα παιδιά. Είναισαν να ζητάς από ένα παιδί να κολυμπήσει στα βαθιά χωρίς να έχει οποιαδήποτε γνώση. Ως εκ τούτου,ξεκινώντας τη διαδικασία επεξήγησης βήμα-βήμα στα παιδιά για το τι θα βιώσουν, τα προετοιμάζεις καλύτεραγια το τι θα συναντήσουν.
Ίσως μια κοινή παρέμβαση ή συμβουλή αποτελεί το να αφεθούν τα παιδιά να εκφράσουν όλα τα συναισθήματά τους, χωρίς καμία παρέμβαση του τύπου «αυτό που νιώθεις δεν πρέπει να το νιώθεις» ή «δεν είναι φυσιολογικό αυτό που αισθάνεσαι» ή «μα γιατί το νιώθεις;». Γενικά, καλό είναι η λέξη «γιατί» νααποφεύγεται, εφόσον είναι μια παρά πολύ επιθετική λέξη και ακούγεται σαν να κρίνουμε αυτό που λέει ήπράττει κάποιος. Μπορούμε, σαφώς, να χρησιμοποιήσουμε πολλές άλλες λέξεις κι εκφράσεις όπως «για ποιολόγο;», «τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις έτσι;» παρά το «γιατί;».
Οι συμβουλές της Ιωάννας Καπετάνιου στο μη κερδοσκοπικό φορέα «Εικόνα Ζωής» θα φανούν χρήσιμες για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση των νέων μας στη σημερινή εποχή.
Αν, λοιπόν, είστε κι εσείς ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επιθυμεί τη δική μας στήριξη στο έργο σας και στην προβολή του, μέσω της ειδικότητας της Klaketacy productions, τότε επικοινωνήστε μαζί μας, για ναβρούμε τον τρόπο στο info@klaketacy.com ή στο +35799408761.

Ευχή μας ο καλύτερος και ασφαλέστερος χειρισμός των οποιωνδήποτε αλλαγών συμβαίνουν στα παιδιά!





12 views0 comments

Commentaires


bottom of page