top of page
Search

ΠΡΟΒΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΑΠΟ MEDIA Της Σταύρης Τσαγγαρίδου


Αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη των νέων να εντοπίσουν σωστά πρότυπα, αλλά και συνάμα σύμφωνα με τα ιδανικά τους, εμείς στην Klaketacy Productions συμβάλλουμε στον αγώνα τους, συνδράμοντας στον αγώνα όλων των ΜΜΕ για προβολή θετικών παραδειγμάτων. 

Όπως αναμένεται, πολλοί διερωτούνται τι συνοψίζεται στον όρο «Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». Ας μην ξεχάσουμε, λοιπόν, να διατυπώσουμε ότι δεν εννοούνται μόνο τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, λόγου χάρη ραδιόφωνο, τηλεόραση, αλλά και έντυπος Τύπος, δηλαδή εφημερίδες, περιοδικά κ.λπ., όμως συμπεριλαμβάνονται και τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα των πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων, όπως κινητά τηλέφωνα και διαδίκτυο. Αυτά, συνεπώς, τα παντός είδους ΜΜΕ μπορούν κι ανάμεσα σ’ αυτά θα εισάγω και την εταιρεία μας λέγοντας «μπορούμε» να απελευθερώσουμε τους νέους από την καταπιεστική κατάσταση περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης και δράσης στην οποία ζουν. Άλλωστε, η διαφορά της νεολαίας από τους ενήλικες παντός ειδικότητας υπήρχε ανέκαθεν, αφού πάντα οι νέοι αναζητούν πρότυπα, αλλά, αντίθετα, αρκετές φορές κατηγορούνται για ασυδοσία και υπερβολικές συμπεριφορές. 

Έχει διαπιστωθεί ότι στην κοινωνία της εποχής μας είναι αρκετοί οι καταπιεστικοί μηχανισμοί που προβάλλουν συγκεκριμένα πρότυπα. Πρώτα και κύρια, παρουσιάζεται συνεχώς ο γνωστός πια καταναλωτικός άνθρωπος, που έχοντας κατά νουν την υλιστική του ευμάρεια, υιοθέτησε μια υλιστική αντίληψη γενικά περί πάντων. Έτσι, οδηγείται ασυστόλως σε σπατάλη, έστω κι αν ενίοτε ζει σε συνθήκες ανεργίας. Έπειτα, παρουσιάζονται στους νέους άνθρωποι που διαθέτουν μεν οικονομική άνεση, αλλά και κατά συνέπεια κοινωνική επιφάνεια, καταντώντας ο σύγχρονος κομφορμιστής, που εφόσον δηλαδή έχει προσαρμοσθεί, δεν αντιδρά και ζει σε μια κατάσταση κοινωνικής παθογένειας. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και οι εξειδικευμένοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, που δυστυχώς στερούνται τις πλείστες φορές μιας ευρύτερης κουλτούρας, ενώ υποβάθμισαν και τις αρχές κι αξίες της ζωής τους στο ελάχιστο. Από το σκηνικό δεν απουσιάζουν και τα επώνυμα πρόσωπα του καλλιτεχνικού κι αθλητικού χώρου, που θαυμάζονται όχι για το ταλέντο τους, αλλά για την πρόσκαιρη δόξα τους ή τον εκκεντρικό τρόπο ζωής τους ή άλλοτε και για τις υψηλές αμοιβές τους. Αυτοί, κιόλας, έχουν ποικιλία σκέψεων κι αντιλήψεων, ώστε να γίνονται αποδεκτοί από όλους φυσικά τους θαυμαστές τους! Παράλληλα, δε, υπάρχουν και οι άνθρωποι που ενασχολούνται τόσο πολύ με την πολιτική, που δεν φαίνεται να έχουν διάθεση αλλαγής όταν επιβάλλεται, αφού θα χάσουν τη δόξα και τις ευκολίες που απολαμβάνουν. Έτσι, οι άνθρωποι κάθε ειδικότητας είναι ολοφάνερο ότι ζουν μια ηθική κρίση σχετικά με τις αρχές, τις ιδέες και τις παραδόσεις τους, βασανιζόμενοι από μια «νόσο» σύγχυσης κι αβεβαιότητας. 

Θεωρείται, λοιπόν, ότι οι νέοι δεν έχουν ανάγκη από πρότυπα; Σαφώς και χρειάζονται. Βρίσκονται σε μια ηλικία που χαρακτηρίζονται από αμφισβήτηση κι επιθυμούν να ταυτιστούν ιδίως με άτομα που θαυμάζουν. Ο ενθουσιασμός τους, κιόλας, το θάρρος, η αποφασιστικότητα και η τόλμη τους, καθώς και η επιθυμία τους για ανάπλαση του κατεστημένου, ιδιαίτερα κατά τη σημερινή εποχή επιζητεί τα σωστά παραδείγματα. Σ’ αυτό μπορεί να έχουν αρωγό τους τα ΜΜΕ. Ας απλώσουν τα media μια χείρα βοηθείας προς τους νέους, για να τους βοηθήσουν να ξεφύγουν από την κρίση των ηθικών αξιών που βρίσκεται σε έξαρση και από τις καταστάσεις της σύγχρονης ζωής που οδηγούν στη μοναξιά, στην ανεργία, καθώς επίσης και στην κοινωνική ανισότητα. Ζωή, δηλαδή, που δυστυχώς, αναγκάζει τους νέους να ζουν συνεχώς στην καχυποψία και στην εύκολη, αρνητική κριτική. Πέραν των προαναφερθέντων, οι νέοι έχουν να αντιμετωπίσουν κι άλλες καταπιεστικές καταστάσεις, όπως την οικολογική καταστροφή, τη βία και την εγκληματικότητα, που δεν τους επιτρέπουν να ελπίζουν στην πραγματοποίηση των οραμάτων τους. Τραγικό, αλλά η σύγχρονη κοινωνία κληροδοτεί στους νέους μια κοινωνία που στερεί σ’ αυτούς την αισιόδοξη αντιμετώπιση της ζωής και την κοινωνικοποίησή τους, οδηγώντας, κατά συνέπεια, στην έξαρση του ατομικισμού.

Τα ΜΜΕ, λοιπόν, έχουν τη δυνατότητα και την καλή θέληση να προβάλλουν πρότυπα όχι πρόσκαιρα και επιφανειακά, αλλά εκείνα που θα λειτουργήσουν ως αφετηρία για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου με τους νέους στο τιμόνι της αλλαγής! Μπορούν να συνεργαστούν και με διάφορους άλλους φορείς αγωγής όπως την οικογένεια, τους εκπαιδευτικούς φορείς, το κράτος, αλλά και την εκκλησία, βοηθώντας τους νέους να μετατραπούν στους υπεύθυνους, τίμιους πολίτες με την υπερατομική συνείδηση, που θα αγωνίζονται για το κοινό καλό και δεν θα καταναλώνονται στις εύκολες και φανατικές κριτικές. Οι νέοι θα απαλλαγούν κι από παντός είδους προκαταλήψεις και θα συνεισφέρουν στον αγώνα για την κατάργηση των κοινωνικών ανισοτήτων, αποκτώντας αρχές δημοκρατικές. Ας συμβάλουν τα MME να δημιουργηθούν οι νέοι ανθρωπιστές που θα διακρίνονται για την αγάπη τους προς το συνάνθρωπό τους και θα αντιμετωπίζουν τον κόσμο σύμφωνα με τις ηθικές αξίες της αγάπης, της δικαιοσύνης, του σεβασμού και της ελευθερίας. Μπορούν, επίσης, να προσφέρουν με τις δυνατότητές τους στο να αναπλάσουν γενικά τους ανθρώπους και ειδικότερα τους νέους να δημιουργηθεί ο πνευματικά καλλιεργημένος πολίτης, με τη σφαιρική γνώση και το ευρύ οπτικό πεδίο, απαλλαγμένος από μισαλλοδοξία, φανατισμό, ρατσισμό, σωβινισμό και την επιθετική συμπεριφορά. Προς εκπλήρωση, λοιπόν, της ανάγκης για αλλαγή και για δημιουργία αληθινών προτύπων για τη νεολαία μας, τα ΜΜΕ έχουν τη δύναμη να οδηγήσουν στη γόνιμη και δημιουργική εξέλιξη της κοινωνίας μας. 

Η Klaketacy Productions αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα προβολής και δημιουργίας αληθινών προτύπων για τους νέους και συνεισφέρει στον αγώνα όλων των ΜΜΕ για ηθική, πνευματική, αλλά και κοινωνική ανάπτυξη του ατόμου, που επιδιώκει τη δημιουργική του έκφραση μέσα σ’ αυτήν την εποχή του αυτοματισμού και προχωρεί σε έντιμες επιλογές, κόντρα στο πνεύμα του ωφελιμισμού της εποχής μας. Έτσι όλα τα ΜΜΕ προβάλλοντας την πραγματικότητα και όχι μια ουτοπία, θα βοηθήσουμε τον άνθρωπο να μην καταντήσει ένα άβουλο όργανο και να αποφύγει τα «καλούπια» που επιδεικνύουν οι διάφοροι κύκλοι της κοινωνίας μας, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα ανάπτυξης του δικού του χαρακτήρα και τρόπου ζωής.

Για να ενισχύσετε και να προβάλετε τους αγώνες σας υπέρ των νέων, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Klaketacy Productions ή επικοινωνήστε μαζί μας μέσω του info@klaketacy.com είτε μέσω του τηλεφώνου +35799408761. Μπορούμε κι αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας για σχηματισμό κι ανάπλαση σωστών προτύπων για τους νέους μας. 


9 views0 comments

Comments


bottom of page