top of page
Search

Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΡΙΑΘΛΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Της Σταύρης Τσαγγαρίδου


Το τρίαθλο αποτελεί ένα από τα μαζικότερα και δημοφιλέστερα αθλήματα ανά το παγκόσμιο και περιλαμβάνει τα αθλήματα της κολύμβησης, της ποδηλασίας και του τρεξίματος σε διαδοχική ροή, συνήθως με αυτήν τη σειρά και χωρίς διακοπή. Ενδιάμεσα υπάρχουν δύο ζώνες αλλαγών, ο χρόνος ολοκλήρωσης των οποίων προσμετρείται στο γενικό χρόνο κι αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Αβίαστα, λοιπόν, κάποιος μπορεί να απογοητευθεί λόγω των πολλών απαιτήσεων που χρειάζονται, αλλά, από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον ή να εξιτάρει άλλους στο να το υποστηρίξουν. 

Τo άθλημα αξίζει μελέτης και προσοχής, γι’ αυτό και οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ως ιδέα «γεννήθηκε» από Αμερικανούς στρατιωτικούς στη Χαβάη από τη δεκαετία του ’70. Αμέσως σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη και «υψηλά» σκορ από χιλιάδες αθλητές. Οι ρίζες του βρίσκονται στο δίαθλο, ωστόσο εξαιτίας της ευχάριστης και κερδοφόρας προσφοράς του στον άνθρωπο έχει μετατραπεί σε τρίαθλο. Έπειτα, το 1994 στο Παρίσι, στη σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), ανακοινώθηκε επίσημα η ένταξη του τριάθλου στο ολυμπιακό πρόγραμμα κι έτσι το 2000 προστέθηκε, πλέον, ως ολυμπιακό άθλημα στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ. Μάλιστα, η τόσο εντυπωσιακή ανάπτυξη του τριάθλου ανεξάρτητα ως άθλημα στο δυτικό κόσμο είχε ως επακόλουθο την ένταξή του στις λίστες με τα αθλήματα με τη μεγαλύτερη απήχηση σε αθλητές που το εξασκούν και στον κόσμο που το υποστηρίζει. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, ενισχύεται και χορηγείται κι από πλήθος οργανισμών, όπως λόγου χάρη ταξιδιωτικά γραφεία, προμηθευτές αθλητικού εξοπλισμού, αθλητικών ειδών κι υγιεινών τροφών, γυμναστήρια κ.ά. 

Οι αγώνες που διοργανώνονται σε πολλές γωνιές του πλανήτη γίνονται σε διάφορες αποστάσεις, με την κλασική απόσταση να είναι 1500 μέτρα κολύμβηση, 40 χιλιόμετρα ποδηλασία και 10 χιλιόμετρα τρέξιμο. Υπάρχουν, όμως, πληθώρα άλλων αποστάσεων με τις πιο διαδεδομένες να είναι οι εξής με τις ακόλουθες ονομασίες: Σπριντ Τρίαθλο (κολύμβηση 750 μέτρα-ποδηλασία 20 χλμ.-τρέξιμο 5 χλμ.), Τρίαθλο Ολυμπιακή Κλασική, όπως προανέφερα (κολύμβηση 1500 μέτρα-ποδηλασία 40 χλμ.-τρέξιμο 10 χλμ.), Half Ironman (κολύμβηση 1900 μέτρα-ποδηλασία 90 χλμ.-τρέξιμο 21,1 χλμ.) και τέλος η Ironman (κολύμβηση 3800 μέτρα-ποδηλασία 180 χλμ.-τρέξιμο 42,2 χλμ.). Γενικότερα, λοιπόν, ως ονομασίες από το 2004 η Διεθνής Ομοσπονδία Τριάθλου οι κύριες κατηγορίες, χωρίς το μέγεθος των αποστάσεων είναι: α) Κατηγορίες αποστάσεων (Τρίαθλο), β) Κατηγορίες αποστάσεων (Δίαθλο), γ) Κατηγορίες αποστάσεων (Aquathlon- Άκουαθλο), δ) Κατηγορίες αποστάσεων (Χειμερινό Τρίαθλο). 

Αξίζει, οπωσδήποτε, να μελετήσουμε το σκοπό που υπηρετεί το άθλημα, αφού οδηγώντας τους αθλητές κοντά στη φύση «υποχρεώνει» όλους να δοκιμάσουν τον εαυτό τους και να γνωρίσουν τις δυνατότητές τους, κυρίως τις ψυχικές. Αφού αναγνωρίσουμε, εξάλλου, τις δυνάμεις μας, μπορούμε να προχωρήσουμε, να βελτιωθούμε και να αναπτυχθούμε! Η άσκηση προσφέρει υγεία, ευεξία και καλύτερη φυσική κατάσταση, προσφέρει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να δοκιμάζεται και να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες ζωής, χωρίς να νιώθει το φόβο της αποτυχίας. Το τρίαθλο εξαίρει κι αναπτύσσει το ολυμπιακό πνεύμα της αθλητικότητας, της αντοχής, της ισχύος, της ικανότητας και του πάθους, καθώς και της συμπερίληψης. Έτσι μπορεί να πει κάποιος ότι «πραγματικά ζει», κατά τα λόγια του αναγνωρισμένου τριαθλητή Μαρκ Άλεν.

Προς εκπλήρωση των σκοπών του τριάθλου χρειάζεται να ακολουθηθεί ένα καθορισμένο και συστηματικό προπονητικά πρόγραμμα, τόσο τεχνικά όσο και σε όγκο προπόνησης, διαθέτοντας αρκετό χρόνο, σωστή μέθοδο και τεχνική. Ακόμη ένα σημαντικό βήμα προετοιμασίας είναι οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, αφού, όπως προανέφερα, είναι ιδιαίτερα απαιτητικό άθλημα. Συν τοις άλλοις, πρέπει ο αθλητής να δαπανά αρκετά χρήματα, αφού είναι αναγκαία ειδική στολή κολύμβησης για κρύα νερά, ένα καλό αγωνιστικό ποδήλατο, κράνη για την ποδηλασία κι ειδικά παπούτσια. Φυσικά, υπάρχει και η επιλογή από έναν νεαρό αθλητή ενός απλού ολόσωμου μαγιό, αλλά δεν πρέπει να «τσιγκουνεύεται» ο αθλητής στο κράνος, γιατί αυτό μπορεί να του σώσει τη ζωή. Απαραίτητα εφόδια είναι και το σκουφάκι και τα γυαλιά κολύμβησης. 

Στο μεταξύ, αναφορικά με το πρόγραμμα προπονήσεων πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο προπονήσεις για κάθε άθλημα την εβδομάδα. Μάλιστα, όσοι δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τρίαθλο, η προετοιμασία συνολικά μπορεί να ξεπεράσει και τους 8 μήνες. Αυτό οφείλεται στο ότι αρχικά η κολύμβηση είναι από τα πιο δύσκολα κομμάτια του αγώνα, ειδικά αν δεν έχει κάποιος ασχοληθεί συστηματικά με αυτήν στο παρελθόν. Η προετοιμασία πρέπει να γίνεται υπό πραγματικές συνθήκες, δηλαδή στη θάλασσα, αφού είναι αναγκαίο η κολύμβηση να γίνεται σε ευθεία γραμμή, με τις σωστές ανάσες. Επομένως, είναι σωστό να ζητούνται οι συμβουλές και η καθοδήγηση ενός προπονητή. Στη συνέχεια, στην ποδηλασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ποδήλατο που έχει ήδη, αλλά στην προπόνηση πρέπει να ρυθμιστεί σωστά, ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Σταδιακά, κιόλας, επιβάλλεται να αυξάνονται τα χιλιόμετρα που καλύπτει ο αθλητής, για να αποκτήσει δύναμη κι αντοχή. Η επαφή, επιπλέον, με έμπειρους ποδηλάτες μπορεί να ενισχύσει αρκετά την προπόνηση ενός αθλητή, καθώς μπορεί να μεταδώσει στον αθλητή τις γνώσεις του σε απαραίτητα τεχνικά θέματα. Στο τελευταίο κομμάτι του τριάθλου, δηλαδή στο τρέξιμο, το πρώτο και υψίστης σημασίας βήμα είναι η επιλογή κι αγορά των κατάλληλων παπουτσιών. Η σταδιακή προπόνηση πρέπει να ακολουθείται και σ’ αυτό το άθλημα κ έτσι με την πάροδο του χρόνου θα πρέπει να αυξάνεται και η ταχύτητα του αθλητή. Τέλος, θα πρέπει να γίνει συνδυασμός των προπονήσεων, ειδικά σταδιακά του ποδηλάτου με του τρεξίματος, ώστε να συνηθίσει ο αθλητής και τα πόδια του στην αλλαγή, καθώς από τις κυκλικές κινήσεις που κάνουν τα πόδια με το ποδήλατο πρέπει να περάσει ο αθλητής στο τρέξιμο, όπου τα πόδια πρέπει να πατάνε σταθερά. Όσο «ακατόρθωτη» κι αν φαίνεται η επιτυχία της προπόνησης κι έπειτα η νίκη, ωστόσο είναι δυνατή κι εφικτή, όπως την πέτυχε πρώτος ο αξιωματικός του ναυτικού Τζον Κόλινς, με την ένωση των τριών αγώνων αντοχής στη Χαβάη. Ο «Iron man», όπως ονομαζόταν κι ο νικητής, κέρδιζε και μεταλλικό, ανθρώπινο αγαλματάκι.

Όπως ακριβώς συμβαίνει σε αρκετές χώρες του κόσμου, έτσι και στην Κύπρο η Nireas Triathlon συμβάλλει σημαντικά στο άθλημα του τριάθλου με το τρίαθλο της Αγίας Νάπας, Λεμεσού και Λάρνακας από το 2014. Όπως έχει επισημάνει ο εκπρόσωπος κ. Χαράλαμπος Σπανούδης, έχει ιδρυθεί και έχει κατορθώσει να ανταποκριθεί στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για το άθλημα, αλλά και στην ανάγκη που υπήρχε στο νησί για μια πλατφόρμα που να παρέχει στους αθλητές ευκαιρίες να προπονηθούν, να αγωνιστούν με ασφάλεια, καθώς και να συνδεθούν με άλλους ενθουσιώδεις του αθλήματος. Έτσι επιτυγχάνεται η προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της ποιότητας ζωής. Το τρίαθλο, επιπρόσθετα, κατά τα λεγόμενα του κ. Παναγιώτη Νταή της Nireas Triathlon, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ταχύτητας, της προπονητικής και ευρύτερα στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και της συμπερίληψης αθλητών όλων των ηλικιών σε διοργανώσεις πολύ υψηλού επιπέδου και παγκόσμιων πρωταθλημάτων. Επιπλέον, έχει συντελέσει στη δημιουργία μιας βιομηχανίας με τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο.

Είναι εύλογο και φανερό ότι το τρίαθλο μόνο εκρηκτικό κι απολαυστικό θέαμα μπορεί να δημιουργήσει, κάτι δηλαδή που απαιτεί απαθανάτιση με όλα τα μέσα που διαθέτει η Klaketacy Productions. Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο +35799408761 ή μέσω της ιστοσελίδας μας στο info@klaketacy.com. Μαζί, όπως είπε κι ο πρωταθλητής τριάθλου Γιάννης Ψαρέλης, θα χρησιμοποιήσουμε «όλα τα ενεργειακά μας αποθέματα και όλες τις ψυχικές μας δυνάμεις», για να φτάσουμε στα όριά μας και να ανεβούμε στο βάθρο!


12 views0 comments

Comments


bottom of page